BOROK

HÉTKÖZNAPOK BORAI

FURMINT, BIRTOKBOR - SZÁRAZ

Borkészítés: Ebben a borban mindkét dűlőnk termése benne van. Részben tartályban erjed, részben pedig hordóban. A hordós rész rövid idejű (kb. három hónap) érlelést kap még 220 l-es hordókban. Könnyebb, gyümölcsösebb bor, mint a dűlőválogatott borok. A  bor illatában a körte mellett mandula jelenik meg. A savai finomak és elegánsak. Hosszú utóíz és jó egyensúly jellemzi a bort.

Fajta: Furmint
Termőterület: Barakonyi dűlő és Csirke-mál

3 GRÁCIA - SZÁRAZ

Borkészítés: Az érdekes név különleges bor takar: Berecz Stefani, Bott Judit és Bárdos Sarolta közös bora. A borkészítést mindenki a saját pincéjében végzi, majd a kész borokat házasítjuk. Több próbaházasítás után olyan bor született, amiben egyszerre jelenik egyik a három különböző dűlő.

Így született meg a 3Grácia,  igazi örömbor!

Fajta: Furmint és Hárslevelű
Termőterület: Csirke-mál + Határi+ Váti

TOKAJI SÁRGA MUSKOTÁLY - FÉLSZÁRAZ

Borkészítés: Legkorábbi érésű fajta, ezért minden évben ez az első, amit leszüretelünk. Mivel szerettem volna frissességét, eleganciáját megőrizni, ezért soha nem kerül hordóba. Tartályban erjed hűtött körülmények között. Illata intenzív, de nem tolakodó, nagyon hosszan bomlik ki poharunkban.  Könnyed, gyümölcsös, friss szőlőre emlékeztető aromák után egy testes bort kóstolhatunk. Hosszú utóízében megjelennek ásványos jegyek is.

Fajta: Sárga muskotály
Termőterület: Barakonyi dűlő és Csirke-mál

KÖVÉRSZŐLŐ - ÉDES

Borkészítés: A Kövérszőlő régi, hagyományos szőlőfajta Tokajban, amiből ma csak nagyon kevés található a borvidéken. Érett gyümölcsök és naspolya, ananász,  szőlőcukor villan föl illatában. Ízében friss, citrusos. Gazdag, széles bor, utóízét sokáig érezzük a szánkban. A 60-70 g/l cukortartalma ellenére is könnyed, selymes.

Fajta: Kövérszőlő
Termőterület: Barakonyi dűlő és Csirke-mál

DŰLŐVÁLOGATOTT BOROK

SUSOGÓ FURMINT - SZÁRAZ

Borkészítés: Ez a Furmint a  Csirke-mál dűlőnkből szelektált kis tétel. A talaj eltér a többi dűlőrészlettől, itt a riolit helyett kemény andezit található már a felszínhez is közel, ezért  az innen születő bor teljesen más karakterű, hűvös és elegáns, minerális bort ad. A köves, sziklás talaj miatt nagyon keveset tudunk termelni ezen a területen, tőkénként max. 0,5 kg szőlővel számolunk. Illatában is határozottan ásványos, kovaköves, később lennek meg a körtés jegyek. Ízben minerális, szikár, de kellemes savak jelentkeznek. Hosszú bor, tisztán gyümölcsös jegyekkel.

A bor saját élesztőkkel erjedt, hordóba nem került, csak tartályban érlelődött. Pár perc szellőztetés után nyílik ki igazán a bor.
Érlelés potenciál: 5-6 év.
Fajta: Furmint
Termőterület: Csirke-mál

BARAKONYI - FURMINT

Borkészítés: Kíméletes préselés után a must fahordóban erjedt, majd 6 hónapot érlelődik 2-3-4 éves, 220 l-es zempléni tölgyből készült hordókban. A bor spontán erjedt, saját élesztőkkel. Illatban a jól ismert „barakonyi-s” jegyek körte, menta és virágpor jellemzi. A hordós érlelésből származó vaníliás illat csak finoman jelenik meg. Íze gazdag, összetett, rendkívül hosszú utóízzel. A korty végén első sorban az ásványos ízek dominálnak. Testes bor hosszú utóízzel, nagyon jó ivású  kellemes savakkal.

Érlelés potenciál: 6-8 év.
Fajta: Furmint
Termőterület: Barakonyi Dűlő

BARAKONYI - HÁRS

Borkészítés: Kíméletes préselés után a must fahordóban erjedt, majd 6-7 hónapot érlelődött 2-3-4 éves, 220 l-es zempléni tölgyből készült hordókban. A bor spontán erjedt, saját élesztőkkel. Általában hosszabb hordós érlelést igényel, mint a Furmint testvére, emiatt mindig később is kerül forgalomba. Érdemes pár percig szellőztetni, mert a levegővel illata kibomlik és még intenzívebb lesz. Megjelennek a virágos, kamillás, mézes illatok. Gazdag, hosszú utóízű bor, aminek meghatározója sós-ásványos jelleg. Koncentrált, gazdag bor, amely hosszú percekig betölti a szánkat.

Érlelés potenciál: 6-8 év.
Fajta: Hárslevelű
Termőterület: Barakonyi dűlő

KÉSŐI SZÜRETELÉSŰ ÉS ASZÚ BOROK

AMICUS

Borkészítés: Szüret során az a fürtöket válogatjuk, ehhez a borhoz csak olyan fürtöket használunk fel, ahol az aszús szemek aránya eléri a 30 %-ot. Ha házasítás, akkor a  fajtát külön szüreteljük, erjesztjük és érleljük, a házasítás március végén – április elején történik. Ezt a bort nem minden évjáratban készítjük, hiszen megfelelő alapanyagot nem mindig tudunk válogatni. Hordóban erjed saját élesztőkkel,  majd 6 hónapot érlelődik hordóban. Júniusban került palackba. Illatban a botritiszes jegyeké a főszerep: sárgabarack, aszalt gyümölcsök, csipke és virágpor. Ízben méz, füge jelenik meg, rendkívül hosszú utóízű bort, a szájat hosszan betölti . Jelentős cukortartalma ellenére az utolsó íz szánkban nem a cukor, hanem az ásványok  és a jó savszerkezet.

Fajta: Furmint, bizonyos évjáratokban  Kövérszőlővel egészül ki
Termőterület: Barakonyi dűlő és Csirke-mál

TOKAJI ASZÚ 6 PUTTONYOS

Borkészítés: A korai tavasz és a forró nyár miatt korán érett a szőlő, a megfelelő csapadéknak köszönhetően sok aszú szemet tudunk gyűjteni. Amióta teremnek az ültetvényeink,aszúszemekben ez volt a leggazdagabb évjárat.Hordóban erjedt és 2 évig érlelődött 220l-es hordóban.
Karakter:A gazdag szemekből kedves bársonyos bort lehetett készíteni.Illatban virágok,tea és kamilla dominál, ízben selymes,kerek, hízelgő bor. Nagyon intenzív bor,de nagyon arányos is.A magas cukortartalmat megtámasztja a sav,szép jelenik meg a korty végén az ásványosság.

Alk:10% Cukor:220g/l
PannonBormustra 2011–Csúcsbor
Fajta: Furmint
Termőterület: Barakonyi Dűlő

AHOGY TERMETT - ÉDES SZAMORODNI

A lengyel eredetű szamorodni azt jelenti: ahogy termett. Tehát az egészséges szemek és az aszúszemek együttes feldolgozásából származó bor.

2007-ben a legutolsó szüreti napon a Barakonyi dűlőben olyan gazdag alapanyagot sikerült válogatni, ahol a fürtök 50%-ban aszús szemeket tartalmaztak. Eredetileg az Amicus egyik tételének szántam ezt a bort is, de annyival összetettebb és elegánsabb lett, hogy ez nem került bele a házasításba, hanem hordóban maradt és egy év érlelés után töltöttem le, mint édes szamorodni. Ilyen gazdag és harmonikus bort csak ritkán lehet készíteni. Egyetlen hordó készült belőle.

Alk: 10%       
Cukor: 156 g/l