Korán jött tavasz

Kicsit meglepett minket a korán jött tavasz, mert a februári esőzések miatt kevesebbet tudtunk a szőlőben dolgozni, így rohamléptékben kellett befejezni a metszést.

 

Februárban és egész télen sok csapadék esett, víz alatt van a Bodrog-ártér is. Most fel van töltődve a talaj, reméljük, hogy 2024 ilyen szempontból szerencsés évjárat lesz. 

Március elejétől fogva sokszor volt 10 fok felett a hőmérséklet, már „birkézik” a szőlő, duzzadnak a rügyek, szinte úgy néz ki, mintha egy szép gyöngysor lenne. Ilyenkor már vigyázni kell a vesszők lehajtásával, mert könnyen kiesik a szem, és kevesebb lesz a termés.

Mivel a bioművelésben nem használunk rovarölő szereket, a szőlő korai hajtásait szívogató atkák ellen ragadozó atkákkal védekezünk, ezek kihelyezése éppen most volt aktuális. Látszik is a szőlő élővilágán, hogy nincs rovarölő, mert nagyon sok katica és mindenféle bogár bújt elő a telelőhelyéről.

Sok katicabogár bújt elő tavasszal

A Várhegy tetején legutóbb szedtem már szagos mügét, mi ezt gyakran használjuk ilyenkor petrezselyem helyett, izgalmas, mentás ízvilága feldobja a borsólevest is.

Az év első hónapjaiban többet dolgozunk a pincében. Már látszik, hogy a 2023-as borok komoly ígéretet hordoznak. A Barakonyi karós most is talán a legszebb, a kihagyott 22-es év után kárpótlás lehet. A pezsgőalapbornak kifejezetten szép savai vannak, bizakodásra ad okot. Sajnos olyan minőségű aszút nem tudtunk szüretelni, amit elvárunk, viszont magunkhoz képest nagyobb mennyiségű édes szamorodnit készítettünk. Összességében minőségben nagyon szép év volt 2023, és a mennyiségre sem lehet panaszunk.

A 2019-es évjáratból készítettünk először minősített biopezsgőt, most előredolgoztunk kicsit, és már a nyári időszakra is degorzsáltunk belőle. A tőlünk megszokott stílust képviseli, ugyan 36 hónapot töltött seprőn, mégis a gyümölcsös oldala dominál. Szinte bármilyen alkalomhoz tökéletes, a húsvéti asztalon ugyanúgy ott a helye, mint egy nyáresti teraszozáson.

Tokaj Nobilis tradicionális pezsgőAki járt felénk, az láthatta, hogy új vendégház épül. Egész ősszel és még a téli hónapokban is haladt a munka, így reméljük, hogy tavasszal be tudjuk fejezni. Úgy készülünk, hogy nyáron át tudjuk adni. A borászat közvetlen szomszédjában egy idős épületet születik újjá, a munkálatok során sok csodával és meglepetéssel szembesültünk, ezekről hamarosan mutatunk képeket is.

Számomra az egyik legnagyobb érték az épített örökségünk, kötelességemnek érzem, hogy egy ilyen borvidéken megmentsük azokat az épületeket, amik a történelem hányattatásai után még megmaradtak. 

Azt láttuk, hogy van igény a minőségi szálláshelyre, így amikor átadjuk az új házat, összesen 12 szobában 26 főt tudunk majd elszállásolni. Ez a kapacitás már lehetőséget ad akár céges rendezvényekre, csapatépítő programokra is. 

Rengeteg tervünk van a közeljövőre, készülünk meglepetésekkel, programokkal, ezekről a hírlevelünkben időben beszámolunk majd, érdemes feliratkozni!